Mobing

Zdravje je naše največje bogastvo. Vse o našem zdravju, kaj storimo in kaj še lahko zanj storimo. Izkušnje, nasveti, priporočila.

Mobing

OdgovorNapisal/-a Temida dne Sr 09 maj 2007, 17:22

Na udaru predvsem poštenjaki

Nasilje v družbi se vse pogosteje prenaša tudi v delovna okolja. Ne gre toliko za fizično nasilje, temve? za čustveno in psihično, ki ga z eno besedo imenujemo mobing.

Pri tem pojavu posameznik ali skupina posameznikov z negativnimi dejanji vpliva na drugega. Odzivi »žrtve« pa imajo ponavadi negativen vpliv na njeno u?inkovitost in zdravje. Psihi?no nasilje na splošno zajema žalitve, grožnje, zatiranje, poniževanje, nevljudno vedenje, verbalno nasilje z namenom prizadeti drugega in podobno. Psihi?no nasilje lahko izvajajo tako sodelavci na isti ravni, podrejeni do vodje ali vodje do podrejenih (bossing). Namen psihičnega nasilja na delovnem mestu je v glavnem enak – izriniti posameznika iz delovnega okolja.

Kdo je najpogosteje žrtev psihičnega nasilja?

Nad kom se izvaja psihično nasilje? Udeleženci v raziskavi so menili (vir: Assessment Centre, 2007), da najpogosteje nad nekom, ki je opazil napake pri delu in jih povedal na glas. Sledijo osebe, ki zahtevajo boljše razmere dela, in tisti, ki po letih čezmernega dela zahtevajo priznanje.

V tabeli »Kdo je najpogosteje žrtev psihičnega nasilja?« si od najpogosteje izbranih navzdol sledijo:
- »Poštenjak« - oseba, ki je opazila in prijavila nepravilnost pri delu
- Oseba, ki zahteva ve? samostojnosti ali boljše razmere dela
- Oseba, ki po letih čezmernega dela zahteva priznanje in povišanje plače
- Mlada oseba, ki se je komaj zaposlila
- Starejša oseba tik pred upokojitvijo
- Oseba, ki je pogosto na bolniški odsotnosti
- Oseba, ki je nadpovprečno ustvarjalna
- Oseba druge veroizpovedi ali drugega etničnega izvora
- Telesni invalid

Mobing pa je prisoten tudi v Sloveniji. No?na mora, pripoveduje žrtev izsiljevanja na delovnem mestu, višje izobražena ženska srednjih let. http://24ur.com/bin/article.php?article_id=3092775

Odbor DZ za delo je 20. 03. 2007 skupaj s komisijo za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti obravnaval problematiko preprečevanja in obvladovanja psihičnega nasilja na delovnem mestu.

Po pojasnilih predsednika odbora Stanislava Bren?i?a je namen seje predstaviti realno podobo o problematiki psihičnega nasilja na delovnem mestu, ki je po njegovih besedah akuten problem. Dejal je še, da je psihičnega nasilja na delovnem mestu v nekaterih okoljih ogromno, a ostaja zakrito. Po njegovih besedah bi bilo treba v zakon o delovnih razmerjih, ki je pred obširnimi spremembami, vgraditi tudi varovalko za preprečevanje tovrstnega nasilja.
Za Slovenijo ni objektivnih podatkov, koliko delavcev je žrtev mobbinga. Po mnenju strokovnjakov se ta delež giblje med 20 do 30 odstotkov, v nekaterih okoljih pa tudi ve?.

Zanima me, ?e ste se sami kdaj sre?ali s t. i. mobingom. Ga izvajali, ga občutili na lastni koži ali samo opazovali, ko se je to dogajalo drugim? Kaj ste storili, kako ukrepali...?
Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto kar nisi; kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal.
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a svarog66 dne So 27 okt 2007, 20:24

Prestal- sem raje zamenjal službo, kot da bi bil še naprej "tla?enka". Tisto kar sem delal jaz, potem dva "sveža" nista zmogla. V enem letu pa se jih je zamenjalo 8 na mojem nekdanjem delovnem mestu. S svojim delom so vodilni možje uspeli pripeljati podjetje do ste?aja...
svarog66
Amater
Amater

OdgovorNapisal/-a Temida dne So 27 okt 2007, 20:27

Jaz sem se "matrala" leto in 9 mesecev - blo je psihično nasilje. Katastrofa - se raje ne spomninjam. Pred mano jih je na mojem delovnem mestu zamenjal v letu dni 9, jaz sem bla 10. Sam ker nisem bila iz istega kraja, človeka nisem poznala, družbe tudi ne, vprašat nisem imela koga oz. me ni nihče opozoril... Odlo?ila sem se za menjavo.
Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto kar nisi; kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal.
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a just me dne So 27 okt 2007, 22:43

o tem sm pa slucajn v eni reviji brala...sploh nism vedla da obstaja izraz za to
Uporabniški avatar
just me
Vseznalec
Vseznalec

OdgovorNapisal/-a Temida dne So 27 okt 2007, 22:47

Jap. In po novem Kazenskem zakoniku, ?e bo sprejet, bo za to tud določena kazen - mislm da 3 leta al neki takega.
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a just me dne So 27 okt 2007, 22:49

uuu zanimivo!!! sej prov!
Uporabniški avatar
just me
Vseznalec
Vseznalec

OdgovorNapisal/-a Temida dne Sr 05 mar 2008, 13:52

?emu sem žrtev mobbinga prav jaz in razlike med spoloma?

S to dilemo se verjetno soo?a vsaka oseba, ki doživlja psihične pritiske na delovnem mestu. Žrtve mobbinga so praviloma: marljive, angažirane, kompetentne in miroljubne osebe, prav te pozitivne osebnostne lastnosti pa so v določenih razmerah zanje pogubne.

Žrtve mobbinga, ki je v Evropi zelo razširjen – nekateri ga imenujejo socialni stres, drugi psihološko nasilje – so lahko vsi zaposleni, tudi tisti na odgovornih delovnih mestih, ne glede na starost in spol. Zanimivo je, da so žrtve mobbinga pogosto najbolj produktivni, tisti, ki predlagajo spremembe, se prostovoljno javljajo za delo, imajo visoko integriteto in etične standarde ter se zavzemajo za spoštovanje človekovih pravic,« je dejala sekretarka Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) Lu?ka Böhm.

Razlike v mobbingu med spoloma:
- na 76% moških izvajajo mobbing moški, na 3% moških ženske in na 21% oba spola,
- na 40% žensk izvajajo mobbing ženske, na 30% moški in na 30% oba spola.

Zanimive so v raziskavah ugotovljene razlike v načinu izvajanja mobbinga med ženskami in moškimi (moški so uporabljali raje pasivne), ženske pa aktivne ukrepe):

MOŠKI
- Osebi, ki jo želijo kaznovati, nalagajo vedno nove naloge.
- Pritiskajo na osebo z izrečenimi grožnjami.
- Nehajo se pogovarjati s prizadeto osebo.
- Napadajo žrtev zaradi njenega političnega ali verskega prepri?anja.
- Premestijo žrtev na delovno mesto, na katerem je povsem izolirana od sodelavcev.
- Stalno prekinjajo svojo žrtev, kadar govori.
- Svojo žrtev prisilijo, da dela naloge, ki načenjajo njihovo samozavest.

ŽENSKE
- Za hrbtom svoje žrtve dajejo o njej neprimerne izjave.
- Smešijo svojo žrtev pred drugimi.
- Širijo neresnične govorice o svoji žrtvi.
- Žrtvi omejujejo možnost izražanja svojega mnenja.
- Nor?ujejo se zaradi prizadetosti svoje žrtve.
- Nakazujejo, ne da bi neposredno povedale, kar mislijo.
- Pritiskajo na osebo s stalno kritiko njenega dela.

Vir: Priro?nik U?inkovita orodja vodenja
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

Re: Mobing

OdgovorNapisal/-a Temida dne Pe 26 dec 2008, 09:43

Klini?ni inštitut za medicino dela, prometa in športa je na reprezentativnem vzorcu polnoletnih prebivalcev Slovenije opravil prvo nacionalno raziskavo o trpin?enju na delovnem mestu. Na vprašanje, ali so bili vsaj občasno izpostavljeni trpin?enju na delovnem mestu (TDM) v zadnjih šestih mesecih pred raziskavo, je pritrdilno odgovorilo 10,4 odstotka vprašanih, 1,5 odstotka anketirancev pa je trpin?enje doživljajo pogosto – dnevno ali ve?krat tedensko.

http://www.njena.si/zdravje/medicina/ra ... id_50.html
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator