Naši prebrisani fari

Naši prebrisani fari

OdgovorNapisal/-a Temida dne Ne 30 mar 2008, 10:38

Že ve?krat sem hotela prebrati še kakšno drugo mnenje, pa sem vedno odložila pisanje. Sedaj pa bom vseeno potipala še vas.

Sama sem prejela vse zakramente – do birme, ker so me pač starši pošiljali k verouku. Zaenkrat škode zaradi tega ne občutim nobene, koristi pa ravno tako ne. Po prejemu birme moja noga skoraj ni ve? stopila v cerkev, predvsem zato, ker sem že razmišljala po svoje in zadeve videla po svoje, kar pa se je hudo razlikovalo z mnenjem mojih staršev in ostalih »vernih«. V prvi vrsti sem namreč mnenja, da vere ne izkazujemo s sedenjem v 1. vrsti v cerkvi.

Ampak ni to tisto, kar me moti, ?e se tako izrazim. V tem procesu sprejemanja teh zakramentov so župniki redno obiskovali birmance, starše in botre na domu. Ne vem, kakšne izkušnje, ?e sploh kakšne, imate vi, in morda bom sedaj zvenela zelo, zelo kruto, ampak pri nas je župnik postaval toliko časa (to, da je »pozvonil« šele po deseti uri zve?er ne bi niti omenjala), dokler ni česa dobil (dar za cerkev recimo). Potem mi je znanec govoril, kako to deluje pri njih – kolega je župnik in njihovo nedeljsko, družinsko idilo zmoti s klicem – »okrog 12h se bom oglasil pri vas, ker se ravno mimo peljem.« Aha! Glej ga zlomka – pa ravno v času kosila, kar pomeni, da je potrebno gospodu župniku postreči s kosilom – torej župnik se prešverca k eni izmed familij in se lepo napapca – zastonj seveda. Potem, ?e ima sre?o, ta družina živi skupaj s starimi starši in seveda razmišljanje stare mamce sigurno temelji na tem, da je posebna čast, ?e župnik pridejo v hišo in hitro gospodu nekaj stisne v žep za na pot.

Ne vem, kot sem že rekla, morda bom zvenela čisto kruto, ampak živce mi vle?ejo, ko jih opazujem, kako se mudijo po obiskih po hišah in milo rečeno fehtajo. In kakšne imajo šele ideje – v fari najdejo prijetno gospo srednjih let, ki ji priskrbijo staro mamco ali ata, ki ima hiško in še kaj € na knjižici in nobenega sorodnika na svetu. Seveda sklerozam se fino zdi, da se sploh kdo pobriga zanje in tako svoje premoženje prepišejo na edino dobro dušo kateri je mar zanj. Dober posrednik tale župnik; ni to osamljen primer.

Moje mnenje je pač, da župnik nima kaj hoditi po hišah in prikrito fehtarit. V?asih so se fari vozili v črnih oblekcah, s črnimi klobuki na sklupmanem biciklu, cele dneve klečali v klopi z molekom, danes pa pred farovži stojijo Cryslerji, BMW-ji, Volvoti ipd. na dopust pa hodjo na Kitajsko, v Gr?ijo in ne vem kam še vse. Kuharce pa nimajo, ker imajo raje mir pred babami, da imajo bogve kake orgije v miru, na kosilo pa grejo vsak dan k drugi mamci. Seveda, spet posebna čast tak obisk.
Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto kar nisi; kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal.
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a just me dne Ne 30 mar 2008, 21:37

no ja pri nas tega ni...razn kar se tice v času po novem letu, ko pac pride pogledat kako mas smrekco postaavljeno...samo pri nas ni se nikol nič dobil...nvm pa kako je drugje.....pa tut nas zupnik hodi na obiske samo k unim ko ma obisk bolnih.....drugac pa sploh nc...no vsej tako je moje mnenje.....

je pa isto, k je Temida rekla, da po birmi skor nikol ne grem vec v cerku razn, ko so oni veliki prazniki k pac gremo vsi
Uporabniški avatar
just me
Vseznalec
Vseznalec