Vsak dan beremo o posvojitvah, predvsem o posvojitvah iz vrst slavnih. Ti posvojijo otroka skoraj 1x letno, posebej so nad tem navdušena
Madonna in zakonca Jolie-Pitt. Kaj menite o tovrstnih posvojitvah, kaj pa o »obi?ajnih« posvojitvah. Bi se vi, ?e ne bi mogli imeti otrok, odločili
za posvojitev, ali bi pač raje bili brez otrok?
Jaz sicer nisem nikoli kar konkretno razmišljala o tem, ampak tko na hitro pa bi rekla, da bi se precej težko odločila za posvojitev.
Na nekem forumu sem npr. zasledila vprašanje ?lanice, in sicer jo je zanimalo ali je katera kdaj razmišljala, da bi svojega otroka
dala v posvojitev ljudem, ki resnično nikakor ne morejo imeti svojih otrok?
Kaj pa recimo, da bi bli vi posvojeni; bi hoteli vedeti kdo so vaši biološki starši, bi vam bilo sploh "vše?", da bi vam starši povedali,
da niso vaši starši... Jaz recimo raj ne bi vedla, da niso moji biološki starši, ker ?e bi mi povedali, da niso, potem bi mogla zvedet,
kdo so moji prav starši.
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>
Posvojitev je posebna oblika varstva mladoletnih otrok takrat, kadar so starši neznani, ali ?e so privolili pred pristojnim
organom, da dajo otroka v posvojitev. Privolitev staršev ni potrebna, kadar jim je bila odvzeta roditeljska pravica, ali ?e trajno niso sposobni
izraziti, svoje volje, kar sodiš?e ugotovi v posebnem postopku. Centri za socialno delo imajo kot javni zavodi po Zakonu o zakonski zvezi
in družinskih razmerjih javno pooblastilo za izvajanje posvojitev. Zakon določa pogoje za posvojitev na strani otroka, staršev in posvojiteljev,
razmerja, ki na stanejo s posvojitvijo in postopek za posvojitev. Postopek posvojitve se za?ne po uradni dolžnosti ali na predlog bodočega
posvojitelja. POPOLNA POSVOJITEV Govorimo o popolni posvojitvi, kar pomeni, da s posvojitvijo otroka biološkim staršem prenehajo vse
pravice in dolžnosti do otroka ter pravice in dolžnosti posvojenca do njegovih staršev in sorodnikov. Isto?asno pa s posvojitvijo nastane med
posvojencem in posvojiteljem enako razmerje, kot med starši in otroci. Posvojitev je trajnega zna?aja in se ne more razvezati. Po posvojitvi
se posvojitelji vpišejo v rojstno matično knjigo kot posvojenčevi starši. KDO JE LAHKO POSVOJITELJ? Posvojitelj je lahko polnoletna oseba,
kateri ni bila odvzeta roditeljska pravica, ki je poslovno sposobna in vsaj 18 let starejša od posvojenca.
Zakonca, ki se odločita za posvojitev otroka na krajevno pristojen center za socialno delo vložita vlogo za posvojite, ki vklju?uje: prošnjo,
življenjepis, zdravniško potrdilo, potrdilo o državljanstvu, izpisek iz poročne matične knjige, izpisek iz rojstne matične knjige, potrdilo o osebnem
dohodku, potrdilo, da jima niso odvzete roditeljske pravice, potrdilo, da nista v kazenskem postopku, potrdilo da jima ni odvzeta poslovna
sposobnost oziroma da nista pod skrbništvom.
Pri oceni primernosti kandidata za posvojitev otroka sodelujeta socialni delavec in psiholog, ki vsak iz svojega zornega kota ugotavljata
primernost kandidata. Opravi se tudi obisk na domu. Ko se ugotovi, da zakonca izpolnjujeta pogoje za posvojitev otroka, se ju uvrsti na čakalno listo.