Posvojitev

Urejanje stanovanja, vrtičkov, prostorov, nasveti, mnenja, o otrocih, ...

Posvojitev

OdgovorNapisal/-a Temida dne To 08 jan 2008, 19:46

Vsak dan beremo o posvojitvah, predvsem o posvojitvah iz vrst slavnih. Ti posvojijo otroka skoraj 1x letno, posebej so nad tem navdušena
Madonna in zakonca Jolie-Pitt. Kaj menite o tovrstnih posvojitvah, kaj pa o »obi?ajnih« posvojitvah. Bi se vi, ?e ne bi mogli imeti otrok, odločili
za posvojitev, ali bi pač raje bili brez otrok?
Jaz sicer nisem nikoli kar konkretno razmišljala o tem, ampak tko na hitro pa bi rekla, da bi se precej težko odločila za posvojitev.

Na nekem forumu sem npr. zasledila vprašanje ?lanice, in sicer jo je zanimalo ali je katera kdaj razmišljala, da bi svojega otroka
dala v posvojitev ljudem, ki resnično nikakor ne morejo imeti svojih otrok?

Kaj pa recimo, da bi bli vi posvojeni; bi hoteli vedeti kdo so vaši biološki starši, bi vam bilo sploh "vše?", da bi vam starši povedali,
da niso vaši starši... Jaz recimo raj ne bi vedla, da niso moji biološki starši, ker ?e bi mi povedali, da niso, potem bi mogla zvedet,
kdo so moji prav starši.

<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>

Posvojitev je posebna oblika varstva mladoletnih otrok takrat, kadar so starši neznani, ali ?e so privolili pred pristojnim
organom, da dajo otroka v posvojitev. Privolitev staršev ni potrebna, kadar jim je bila odvzeta roditeljska pravica, ali ?e trajno niso sposobni
izraziti, svoje volje, kar sodiš?e ugotovi v posebnem postopku. Centri za socialno delo imajo kot javni zavodi po Zakonu o zakonski zvezi
in družinskih razmerjih javno pooblastilo za izvajanje posvojitev. Zakon določa pogoje za posvojitev na strani otroka, staršev in posvojiteljev,
razmerja, ki na stanejo s posvojitvijo in postopek za posvojitev. Postopek posvojitve se za?ne po uradni dolžnosti ali na predlog bodočega
posvojitelja. POPOLNA POSVOJITEV Govorimo o popolni posvojitvi, kar pomeni, da s posvojitvijo otroka biološkim staršem prenehajo vse
pravice in dolžnosti do otroka ter pravice in dolžnosti posvojenca do njegovih staršev in sorodnikov. Isto?asno pa s posvojitvijo nastane med
posvojencem in posvojiteljem enako razmerje, kot med starši in otroci. Posvojitev je trajnega zna?aja in se ne more razvezati. Po posvojitvi
se posvojitelji vpišejo v rojstno matično knjigo kot posvojenčevi starši. KDO JE LAHKO POSVOJITELJ? Posvojitelj je lahko polnoletna oseba,
kateri ni bila odvzeta roditeljska pravica, ki je poslovno sposobna in vsaj 18 let starejša od posvojenca.

Zakonca, ki se odločita za posvojitev otroka na krajevno pristojen center za socialno delo vložita vlogo za posvojite, ki vklju?uje: prošnjo,
življenjepis, zdravniško potrdilo, potrdilo o državljanstvu, izpisek iz poročne matične knjige, izpisek iz rojstne matične knjige, potrdilo o osebnem
dohodku, potrdilo, da jima niso odvzete roditeljske pravice, potrdilo, da nista v kazenskem postopku, potrdilo da jima ni odvzeta poslovna
sposobnost oziroma da nista pod skrbništvom.

Pri oceni primernosti kandidata za posvojitev otroka sodelujeta socialni delavec in psiholog, ki vsak iz svojega zornega kota ugotavljata
primernost kandidata. Opravi se tudi obisk na domu. Ko se ugotovi, da zakonca izpolnjujeta pogoje za posvojitev otroka, se ju uvrsti na čakalno listo.
Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto kar nisi; kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal.
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a sjavorshek dne To 08 jan 2008, 22:24

Mel sem sošolko, ki je vedela, da je posvojena.
Imela je zelo odklonilen odnos do svojih krušnih staršev, čeprav so dobro skrbeli zanjo in je samo ?akala, kdaj bo lahko (pri 18ih) izvedela, kdo so njeni pravi starši.
Razjeda te znotraj, zakaj so te starši "zavrgli".

Sam bi posvojil otroka samo v primeru, da odpovejo druge metode lastnih potomcev, torej skrajni primer.
Se mi pa zdi posvajanje slavnih samo spakovanje. Že res, da omogočijo otroku boljše pogoje za odraš?anje, kot bi jih imel v kaki sirotišnici, a ga vseeno vržejo iz ene skrajnosti v popolnoma drugo, na oči svetovne javnosti, kar pa bo tudi pustilo posledice na otrocih. :shock:
Uporabniški avatar
sjavorshek
Amater
Amater

OdgovorNapisal/-a Temida dne Sr 09 jan 2008, 20:08

Se morm kar v celoti strinjat s tvojim postom. S tem, da starši povedo otroku, da niso njegovi biološki starši zagotovo tvegajo ravno to, da se potem ti otroci "obrnejo" proti njim in potem samo ?akajo, kdaj bodo dopolnili tistih 18 let, ko bodo lahko spoznali prave starše. Seveda s tem iskanjem tvegajo tudi otroci sami, saj ne vedo, kaj jih ?aka, ko jih, ?e jih najdejo.

Glede "slavnih posvojitev" je pa tudi res - Madonna in njej podobni otroka sicer rešijo revš?ine, po drugi strani pa lahko iz njih naredijo nove "rev?ke", s tem, ko jih izpostavijo medijem. Pa sej do neke mere recimo mi je vse logično - Nicole in Tom sta recimo posvojila dva otro?ka, takšna, ki se povsem zlivata v okolje in sta "enaka" njima, ?e se tako izrazim. Ampak ni mi pa jasna recimo Angelina Jolie, ki je posvojila enga ?rn?ka, pa enga kitajčka al japončka al kaj ima... v bistvu toliko raznolikih otrok - tega nekak ne morem razumet. Morda se bo slišalo kruto. :dontknow:
Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto kar nisi; kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal.
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a sjavorshek dne Sr 09 jan 2008, 20:25

?lovek je pripravljen verjeti, v kar ga privzgojijo, zato mislim, da niti ni problem toliko ta rasna raznolikost v branjelininem primeru.
Huje bo, ko bodo ti otroci odraščali v svetu bliš?a, droge, denarja itd. Vsega bodo imeli dovolj in vsi ti slavni otroci, ki so sedaj tako ljubki, bodo čez petnajst, dvajset let hospitalizirani zaradi raznih overdoseov itd.
Samo poglej Paris Hilton, ali britney, ter Jacksona, ki niso imeli normalnega otroštva. :shock:
Uporabniški avatar
sjavorshek
Amater
Amater

OdgovorNapisal/-a Temida dne Sr 09 jan 2008, 20:30

Ja, je res. Zaradi preobilice vsega bodo morda čez 15 let v ve?jem dreku, kot bi bili, ?e bi ostali v sirotišnici recimo.
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a fi?o dne So 02 feb 2008, 00:48

dobr te posvojitve so bolj kot ne za dvig medijske pozornosti :dontknow:

z 101 na daljavo sponzorirava (posvojitev na daljavo) 2 otroka (danes sta mislim 22 in 19) kakih 12 ali 14 let nazaj sva jima za?ela pošiljat po cca 100$ s čimer sta dokončala kao osnovno in srednjo šolo, do tu vse lepo in prav, sedaj je šel pa ta starejši poba študirat v Peking kjer ga pa država žajfa proti tibetu kar pa nama ni vše? :shock: , njegova mlajša sestra pa ni imele možnosti (diskriminacija) se vpisat na univerzo, čeprav je dosegala boljše u?ne rezltate od brata. Torej se človek spet vpraša .......?

Ni? ... kaj pa naj ... njunima družinama bova pomagala, AMPAK pod pogojem da ostanejo v Tibetu, pogojno v okrožju Katmanduja, najbolj pa bi bila vesela ?e bi se vrnla naza k domačim pod Everest (Nam?e) :approve:

Imava edino to sre?o, da gredo naši vsaj 1x na leto tja plezat v tiste brege :D , da jih preverijo in povejo, da denar ni bil proč vržen, kar nama je v največje zadoš?enje :approve:

Aja pa Ang Dorgeeja morm pozdravt (o?a), baje je bil letos na vrhu sveta :approve:
Uporabniški avatar
fi?o
Soliden
Soliden

OdgovorNapisal/-a Temida dne So 02 feb 2008, 07:28

Uu, tole je pa zanimivo. No, jaz sem pred kakima dvema letoma gledala po tv varianto sirot v Sloveniji, ki so v teh domovih in to in potem si lahko temu otroku neke vrste boter. Pa? mu pomagaš mal finan?no, ga kdaj pelješ na kako tortico, sok, v ZOO pa tko no, ga vzameš na kak izlet... Lahko pa samo nakazuješ denar in te nikoli ne vidi.
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a maitri dne Po 18 feb 2008, 19:15

Jst osebno nimam nč proti posvojitvi. Bi posvojila kkšnga otro?ka.

Glede odklonilnga odnosa je kokrkje, se mi zdi. Odvisno od vzgoje.
?e otroku vso otroštvo trdiš, da si njegov biološki starš ... potem pa kr-nekje-od-kr-nekoga zve, da je to ogromna laž, ti po tem nič ne pomaga, da so ga pravi starši 'zavrgli' in si mu ti stal ob strani do takrt... Takrat hoče vidt, kam paše.

Sploh pa... Ni nujno, da je bil otrok zavržen. Lahko ga je rodila mlada mamica, ki ni vedla kako naprej. Mogo?e ga je rodila mati na robu lastnega preživetja. Mogo?e...
Slika
Live & Let Live
Uporabniški avatar
maitri
Firbec
Firbec

OdgovorNapisal/-a Temida dne Po 18 feb 2008, 19:53

Se strinjam. Po mojem je res bolš, ?e otroku ne lažeš, da si njegov biološki starš, ker slej ko prej lahko pride do situacije, ko se lahko izkaže, da to ni res, in je šok popolnoma brez veze. Vsaj men se zdi no. Sam je res, da navsezadnje to niso enostavne zadeve.
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator