Nekaterih vprašanj na razgovoru za službo delodajalci ne bi smeli postavljati, ker so diskriminatorna ali nezakonita. Kaj pa ?e jih vseeno?
Vprašanja o veriTakšnih vprašanj vam delodajalec ne sme in najpogosteje tudi ne bo postavil, saj zakon prepoveduje diskriminacijo na verski osnovi. ?e se to vseeno zgodi, lahko odgovorite:
* Trudim se ne mešati osebnih prepričanj s službo, ?e ste to mislili. Kariera mi je preveč pomembna, da bi se ukvarjal s tem.
* Bojim se, da mi ni jasno, na kaj merite. Mi lahko pojasnite pomembnost tega vprašanja v kontekstu službe?
Vprašanja o zakonskem statusuZaradi družinskih obveznosti ne smete biti postavljeni v podrejen položaj.Vaš status nima nikakršne zveze z vašimi sposobnostmi, delodajalec pa bo včasih vprašanje postavil bolj iz administrativnih razlogov kakor zaradi primerjanja kandidatov. Odgovorite lahko:
* Sem/nisem poro?en, toda moje zasebno življenje nima nikakršne zveze z mojo kariero. Službi se popolnoma posve?am, sem fleksibilen, službena potovanja in prekomerni delovni čas pa mi ne predstavljajo nikakršne težave. To vam lahko potrdijo tudi moji nekdanji delodajalci.
* Bojim se, da mi ni jasno, na kaj merite. Mi lahko pojasnite pomembnost tega vprašanja v kontekstu službe?
Vprašanja o otrocihPodatek o tem, ali imate otroke, ne sme vplivati na odločitev delodajalca. Na takšno vprašanje lahko odgovorite, da to nima zveze z vašimi sposobnostmi, ali zavrnete odgovor:
* Imam otroka, vendar moje zasebno življenje nima nikakršne zveze z mojo kariero. Službi se popolnoma posve?am, sem fleksibilen, službena potovanja in prekomerni delovni čas pa mi ne predstavljajo nikakršne težave. To vam lahko potrdijo tudi moji nekdanji delodajalci.
* Ne, a jih želim imeti v nekem trenutku. Želim pa tudi graditi kariero v tem podjetju in zasebni načrti me pri tem ne bodo ovirali.
* Ne, a jih želim imeti v nekem trenutku, čeprav vam ta hip ne morem odgovoriti, kdaj. ?e in ko pa se bom odlo?il/a za otroke, ne nameravam dopustiti, da bi me to oddaljilo od službe. Mislim, da je pomembno imeti urejeno družino, prav tako pa tudi kariero, ki človeka izpolnjuje.
* Vaše vprašanje mi je neprijetno in nanj raje ne bi odgovarjal. (Ta odgovor lahko uporabite tudi v drugih kočljivih trenutkih.)
http://www.zurnal24.si/prepovedana-vpra ... iera/84746