SOLATE

Kaj radi jemo, kaj kuhamo, kaj pijemo, kaj in kako postrežemo... Kulinarični nasveti forumskih mojstrov.

SOLATE

OdgovorNapisal/-a Temida dne Pe 18 jan 2008, 18:56

Jaz sem nora na solate - take in drga?ne, še posebi poleti. No, danes sem pa po mailu dobila knjigo "Solate na 100 na?inov" in so notr ful hudi recepti. Imate vi kakšen poseben recept? Lahk ga zaupate še nam.

SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Evo, jaz pa tule lepim enih par iz knjige. :)

66. Motovilec s tunino in krompirjem

Sestavine: 25 dag motovilca, 20 dag tunine v slanici, 30 dag drobnejšega krompirja, 2 šalotki, 2 paradižnika, pol šopka drobnjaka, 1 dl jušne osnove, 0,5 dl balzamičnega kisa, 0,5 dl olivnega olja, sol, poper.
Krompir skuhamo v lupinah. Nekoliko ohlajenega olupimo in narežemo na rezine.
Motovilec očistimo, operemo. Tunino odcedimo in pretlačimo z vilicami. Motovilec, tunino in krompir zmešamo.
Šalotki olupimo in nasekljamo. Paradižnik narežemo na kocke in ga zmešamo z nasekljanim drobnjakom, šalotko, jušno osnovo, balzamičnim kisom, oljem, soljo in sveže mletim poprom.
Prelijemo solato, zmešamo in takoj postrežemo.

67. Motovilec z gobami in slanino

Sestavine: 25 dag motovilca, 15 dag slanine, 30 dag gob, olivno olje, 1 žlica balzamičnega kisa, 1 žli?ka gor?ice, 3 žlice jabolčnega soka brez dodanega sladkorja, sol, poper.
Motovilec očistimo, operemo. Gobe očistimo. Manjše narežemo na ?etrtine, ve?je na osmine.
Slanino narežemo na tanke rezine, ki jih hrustljavo opečemo v oplasteni ponvi. Slanino vzamemo iz ponve. Na maščobo prilijemo žli?ko olja od pe?enja, dodamo gobe in pražimo. Ko so gobe zdušene, odstavimo.
Jabol?ni sok, gorčico, balzamični kis in 2 žlici olja zmešamo, po okusu dosolimo, popramo in prelijemo gobe. Zmešamo. Motovilec razdelimo na 4 krožnike, obložimo z gobami in slanino ter postrežemo.

15. Pisana solata s šampinjoni

Dodamo lahko še drugo zelenjavo

Sestavine: 1 glavica radiča, 15 dag motovilca, 30 dag stebelne zelene, 20 dag šampinjonov, 1 žli?ka medu, 1 žli?ka gor?ice, 3 žlice balzamičnega kisa, 6 žlic olivnega olja, sol, poper.
Radi? in motovilec očistimo in operemo, radič narežemo. Zeleno in šampinjone očistimo in tanko narežemo.
Med, balzamični kis, gorčico in olje zmešamo ter za?inimo s soljo in sveže mletim poprom. Radi?, motovilec, zeleno in šampinjone zmešamo in prelijemo s polivko. Še enkrat zmešamo in takoj postrežemo.
Po želji solati dodamo še drugo zelenjavo ali sadje (korenje, jabolka, pomaranče ...).
Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto kar nisi; kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal.
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a sjavorshek dne Pe 18 jan 2008, 22:02

Edina solata, ki jo imam najraje na svetu je pohana hladna cvetača s koruzo, čez pa gost majonezni preliv. :P :approve:
Uporabniški avatar
sjavorshek
Amater
Amater

OdgovorNapisal/-a just me dne Ne 20 jan 2008, 23:16

ej tut js obuzujem solate!!!! res so mi vse full dobre!!!! trenutno skor vsak tedn jem tunini al pa rizevo solato....nikakor se jih ne morm naveli?at!!!!! :shy: :D
Uporabniški avatar
just me
Vseznalec
Vseznalec

OdgovorNapisal/-a ŽabaMatica dne Po 21 jan 2008, 09:56

Hm.. Jaz sem kupil za novo leto darilo mami, pa ne solate :D :D ampak knjigo z recepti različnih solat , jih je ve? kot 100 noter, ker pač mama ima full rada solate itd.. :approve:
Slika
Uporabniški avatar
ŽabaMatica
Častni član
Častni član

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a just me dne Po 21 jan 2008, 10:17

:idea: :idea:
Uporabniški avatar
just me
Vseznalec
Vseznalec

Makaronova solata

OdgovorNapisal/-a Temida dne Če 28 feb 2008, 11:40

Sestavine: 25 dag makaronov, 30 dag oluščenega mladega graha, 1 mala pločevinka koruze, 20 dag kuhane šunke, 1 dl jogurta, 1 dl solatne majoneze, 1 žlica kisle smetane, nekaj vejic peteršilja, 2 žlici limoninega soka, sladkor, sol, poper.

Makarone skuhamo v osoljene kropu. Kuhane prelijemo z mrzlo vodo. Tudi grah skuhamo v osoljenem kropu.

Koruzo odcedimo, šunko narežemo na kocke. Majonezo, jogurt in kislo smetano zmešamo, za?inimo s soljo, poprom, nasekljanim peteršiljem in š?epcem sladkorja.

Ohlajene makarone, grah, šunko in koruzo prelijemo z jogurtovo majonezo, zmešamo in za pol ure postavimo v hladilnik.
Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto kar nisi; kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal.
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

Španska mešana solata

OdgovorNapisal/-a Temida dne Če 28 feb 2008, 11:41

Potrebujemo:
4 srednje velike kumarice
napol zrel paradižnik
?ebula
sveža paprika
majoneza
peteršilj
sol

Kumarice olupimo, narežemo na listi?e. Paradižnik narežemo na krhlje, papriko na rezine, čebulo na listi?e.Vso zelenjavo malo solimo, prelijemo z majonezo in potresemo s peteršiljem.
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

Solata z jajci in slanino

OdgovorNapisal/-a Temida dne Če 28 feb 2008, 11:42

Potrebujemo:
3 jajca
10 dag narezane slanine
25 dag mešane solate
3 rezine kruha
olivno olje
1 limono
sol
poper
Solato dobro očistimo in operemo. Jajca trdo skuhamo, jih ohladimo in olupljene narežemo na ?etrtine.

Kruh narežemo na manjše kocke in jih popečemo na olivnem olju, da zlato porumenijo.

V ponvi popečemo tudi rezine slanine. Nekaj žlic olja, sok limone, sol in poper zmešamo in prelijemo solato.

Zmešamo in potresemo s slanino in popečenimi kruhovimi kockami. Na vrhu obložimo z jajci in postrežemo.
Dober tek!
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

Lahka solata

OdgovorNapisal/-a Temida dne Če 28 feb 2008, 11:43

Potrebujemo:

- paradižnik
- lahko skuto
- kisle kumare
- piščančja prsa
- ?ebula
- drobnjak
- za?imbe po okusu
- olje, kis

Paradižnik in kisle kumare narežemo na manjše kose. Zraven na drobno sesekljamo malo ?ebule.

Dodamo na koščke narezana piščančja prsa in nekaj lahke skute, ki jo pred tem malo premešamo z vilicami.

Vse skupaj premešamo in dodamo za?imbe po okusu (sol, poper), dodamo tudi kis in olje. Ponovno premešamo in na koncu potresemo z drobnjakom.

Zraven lahko postrežemo kruh.
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

Solata z breskvami

OdgovorNapisal/-a Temida dne So 22 mar 2008, 14:58

SlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Sestavine:

4 breskve
2 kivija
130 g malin
50 g mandeljnev
sladka smetana
cimet
3 žli?ke malinovega likerja
2 vre?kici vanilijevega sladkorja

Priprava:

Breskve očistimo in jih narežemo na koš?ke. Dodamo sesekljan kivi in pomešamo z ostalimi sestavinami. Mandeljne olupimo in jih na hitro popečemo v suhi ponvi brez dodanega olja. Mandeljne prepolovimo in jih vmešamo v solato. Vse skupaj ohladimo in po želji okrasimo s sladko smetano.

www.lepa.si
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

Re: SOLATE

OdgovorNapisal/-a Temida dne To 17 jun 2008, 20:29

Solata iz pečene zelenjave

Potrebujemo:

* 3 rdeče paprike
* 1 rumena paprika
* 2 bu?ki
* 1 malancan
* strok česna
* olivno olje
* kis
* sol, poper

Priprava:

1. O?istimo vso zelenjavo

2. Rde?e paprike pečemo v ogreti pečici na 220°C, približno 20minut

3. Ko so rdeče paprike pečene, jih olupimo in ohladimo

4. Bu?ke in malancane narežemo na tanke rezine in solimo

5. Ko se odcedijo jih popečemo na hitro na olivnem olju, da zlato porumenijo

6. Vso pečeno zelenjavo zmešamo skupaj

7. V solato stisnemo še strok česna in prelijemo vse skupaj s kisom

8. Po želji še popramo in dodamo v hladilnik, da se ohladi

9. Zaradi pečenja je zelenjava že dovolj naoljena, tako da dodatnega olja ne potrebujemo

10. Solato postrežemo ohlajeno, kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu na žaru
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a ŽabaMatica dne Po 13 okt 2008, 18:19

Hm.. V?eraj sem jo jedel v McDo ter čisto nobenega hamburgerja! :o Edin štikl mesa je bil v solati :d Kaj naj rečem zdravo sem za?el živet :approve:
Slika
Uporabniški avatar
ŽabaMatica
Častni član
Častni član

OdgovorNapisal/-a Temida dne Po 13 okt 2008, 18:20

ŽabaMatica Napisal/-a:Hm.. V?eraj sem jo jedel v McDo ter čisto nobenega hamburgerja! :o Edin štikl mesa je bil v solati :d Kaj naj rečem zdravo sem za?el živet :approve:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a ŽabaMatica dne Po 13 okt 2008, 18:25

Hm.. Ej ?e pa je tista piščanšja premier solata full dobra! :D štikl mesa je pač tlko za okus :D ostalo pa r0x :D pa še preliv je zakon :D no odvisno kerega si vzameš :D Tako da še se bom vra?al na solato! :idea:
Slika
Uporabniški avatar
ŽabaMatica
Častni član
Častni član

OdgovorNapisal/-a tyrica dne Sr 15 okt 2008, 17:31

ŽabaMatica Napisal/-a:Hm.. Ej ?e pa je tista piščanšja premier solata full dobra! :D štikl mesa je pač tlko za okus :D ostalo pa r0x :D pa še preliv je zakon :D no odvisno kerega si vzameš :D Tako da še se bom vra?al na solato! :idea:

:shock: :shock: žabi...razo?aru si me :veryevil:
Uporabniški avatar
tyrica
Častni član
Častni član

Naslednji