Zakon o varnosti v cestnem prometu

Aktualni politični in drugi dogodki v Sloveniji.

Bodo visoke kazni zmanjšale število smrti na cestah?

Da.
1
33%
Ne.
2
67%

Skupaj glasov : 3

Zakon o varnosti v cestnem prometu

OdgovorNapisal/-a Temida dne Če 25 okt 2007, 17:04

Vlada je potrdila predlog sprememb zakona o varnosti v cestnem prometu, s katerim bi zaostrili sankcije za kršitelje.

Kazni bi se po predlogu zakona sicer znižale za prekrške, ki niso neposredno povezani s prometno varnostjo, občutno pa predvideva zvišanje kazni za najbolj nevarne prekrške, med katere sodijo predvsem visoka prekoračitev omejitve hitrosti, agresivno speljevanje in zaviranje, vožnja pod vplivom alkohola in mamil ter nevarno prehitevanje.

Pri prekoračitvi omejitve hitrosti v naselju za ve? kot 30 kilometrov na uro je danes predvidena sankcija 500 evrov globe in odvzem petih kazenskih to?k. Po novem bi za isti prekršek storilca kaznovali s 1000 evri globe in odvzemom devetih kazenskih to?k. Povratnikom, ki bi jih drugič v roku dveh let ujeli pri tovrstnem prekršku, pa bi avtomatično odvzeli dovoljenje.

http://24ur.com/naslovnica/novice/slove ... 108577.php
Zadnjič spremenil Temida, dne Sr 30 apr 2008, 08:51, skupaj popravljeno 2 krat.
Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto kar nisi; kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal.
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a Michelinko dne Če 25 okt 2007, 21:25

Marsikaj se da v zakon napisat. :shock: Sam na koncu lohk vidiš, da domačinov z dobrimi avti in tujcev sploh ne ustavljajo. :x
Slika
Uporabniški avatar
Michelinko
Vseznalec
Vseznalec

OdgovorNapisal/-a Temida dne Sr 19 dec 2007, 19:30

Novela zakona o varnosti cestnega prometa, ki zvišuje globe za nekatere prometne prekrške, je po mnenju ve?ine poslank in poslancev (za jih je glasovalo 43, proti pa 13) primerna za nadaljnjo obravnavo.

Glavni cilj predloga sprememb, ki jih je vlada obravnavala 25. oktobra, je zmanjšanje števila prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Vlada predlaga bistveno povišanje kazenskih to?k in glob za prekrške, povezane s prekoračitvijo hitrosti, nepravilnim prehitevanjem ter vožnjo pod vplivom alkohola oziroma drugih opojnih snovi. Za najhujše prekrške je kot sankcija za kršitelja predviden tudi zaseg motornega vozila. Predvidena je tudi nova oblika vozniškega dovoljenja, ki naj bi se izdajala v obliki plastičnih kartic žepnega formata. Med predlaganimi novostmi je med drugim nošenje telovnika živo rumene ali oranžne barve zunaj vozila na avtocestah in cestah, rezerviranih za motorna vozila.

http://24ur.com/naslovnica/novice/slove ... 113044.php
Nikoli ne bodi zadovoljen s tistim, kar si, če želiš postati tisto kar nisi; kajti tam, kjer si postal zadovoljen, boš tudi ostal.
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a MadMitch dne Sr 19 dec 2007, 22:10

Temida Napisal/-a:Novela zakona o varnosti cestnega prometa, ki zvišuje globe za nekatere prometne prekrške, je po mnenju ve?ine poslank in poslancev (za jih je glasovalo 43, proti pa 13) primerna za nadaljnjo obravnavo.

Glavni cilj predloga sprememb, ki jih je vlada obravnavala 25. oktobra, je zmanjšanje števila prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Vlada predlaga bistveno povišanje kazenskih to?k in glob za prekrške, povezane s prekoračitvijo hitrosti, nepravilnim prehitevanjem ter vožnjo pod vplivom alkohola oziroma drugih opojnih snovi. Za najhujše prekrške je kot sankcija za kršitelja predviden tudi zaseg motornega vozila. Predvidena je tudi nova oblika vozniškega dovoljenja, ki naj bi se izdajala v obliki plastičnih kartic žepnega formata. Med predlaganimi novostmi je med drugim nošenje telovnika živo rumene ali oranžne barve zunaj vozila na avtocestah in cestah, rezerviranih za motorna vozila.

http://24ur.com/naslovnica/novice/slove ... 113044.php

Kazni so lahko tudi obglavljenje in kamenjanje, ?e ni niti enega policaja na cesti, tam kjer je to res potrebno. Bistveno, da po Celovški v nedeljo po maši stare ate, ki vozijo 65-70 (po skoraj čisto prazni cesti) ustavljajo in jim kasirajo. Ko je v petek in soboto zve?er kažin, ni nikjer nikogar. To, da se mulca, ki se pelje po zadnjem kolesu z motorjem niti ustavit ne upajo...
V zadnjih 2 letih, kar sem ve? doma in se veliko po Sloveniji vozim, so me ustavili 3x od tega enkrat sošolec.
Uporabniški avatar
MadMitch
Amater
Amater

OdgovorNapisal/-a Geawind dne Sr 19 dec 2007, 22:19

mislm, a res ne znajo nič drugega kot samo kazni višat? kaj pa kaka druga preventiva ... dokler bodo norci norci, kazni tud ne bodo ne vem kolk pomagale ... pa folk bo itak mel naštudiran kje se bodo dripci nasral in kasiral ... ma daj ...

pa ravno dans so me ustavl s tv slo s tem vprašanjem - kako se mi zdi ... zakaj tolk nesreč - ker smo pač totalno nestrpni na cestah in brez kakršne koli kulture - pa me ženska čudno pogleda in naprej vpraša, kaj menim o teh visokih kaznih - sm jo sam skepti?no pogledala - spet za?udena - ja, a ne bo 1000 eurov dober razlog - sem sam rekla, da sm tud norela (in plačvala kazni ... ) ampak me kazni niso ganle, dokler nisem v glavi prešaltala ... pol je pa res misla, da sem totalno mim ...
eh, ...
Uporabniški avatar
Geawind
Pridigar
Pridigar

OdgovorNapisal/-a Temida dne Če 28 feb 2008, 08:52

V javnosti je precej pozornosti vzbudil predlog, da bi se kazni za prometne prekrške povišale tudi do 200-odstotno. Poglejmo kaj prinaša predlog.

Novela zakona o varnosti v cestnem prometu predvideva višje kazni predvsem za tiste prekrške, ki so najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, kazni za prekrške, ki niso neposredni vzrok za najhujše prometne nesreče, pa se znižujejo.

Prekora?itev hitrosti v naselju:
za 10 km/h: 80 evrov
za od 10 do 20 km/h: 250 evrov in 3 kaz. to?ke
za ve? kot 20 km/h: 500 evrov in 5 kaz. to?k
za ve? kot 30 km/h: 1.000 evrov + 9 kaz. to?k

Prekora?itev hitrosti za ve? kot 50 km/h na avtocesti: 300 evrov + 9 kaz. to?k
Vožnja pod vplivom alkohola (od 0,38 do 0,52 mg alkohola v krvi: 950 evrov + 10 kaz. to?k
Nepravilno prehitevanje: 500 evrov in 11 kaz. to?k
Nepravilno vklju?evanje v promet: 300 evrov
Vožnja mimo pred prehodom za pešce ustavljenega vozila: 500 evrov in 7 kaz. to?k
?e voznik ne prilagodi hitrosti okoliš?inam: 460 evrov in 7 kaz. to?k

Poslanci DZ-ja bodo tretje branje novele zakona predvidoma opravili na marčni seji, ?e bo novela takrat potrjena, pa bi zakon lahko za?el veljati že maja.

http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod ... _id=166296

?e bi to kaj pomagalo, potem bi bilo fino, ja.
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a ŽabaMatica dne Če 28 feb 2008, 11:41

Hm.. Jaz sem oni dan lepo 2x peljal mimo dveh radarjev, prvič je to bilo okoli 10h zjutraj drugič pa okoli 22h zve?er :D Treba se je pač držati omejitev a ne :D In ?e so pač živ?ni vozniki za menoj, je to njihov problem, naj pač prehiteva, jaz že nebom daval ven dnara zato da bom pač kao nekje 5min prej..
Slika
Uporabniški avatar
ŽabaMatica
Častni član
Častni član

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a Temida dne Če 28 feb 2008, 11:47

ŽabaMatica Napisal/-a:Hm.. Jaz sem oni dan lepo 2x peljal mimo dveh radarjev, prvič je to bilo okoli 10h zjutraj drugič pa okoli 22h zve?er :D Treba se je pač držati omejitev a ne :D In ?e so pač živ?ni vozniki za menoj, je to njihov problem, naj pač prehiteva, jaz že nebom daval ven dnara zato da bom pač kao nekje 5min prej..
ja, res. Men se tud kdaj mudi. sam me pizdi, k pelem recmo 90 pa me vsi prehitevajo, pa grem skoz naselje 50 pa me vsi prehitevajo, mi trobijo in ven kažejo kako sem neumna. Sam kaj to poomaga?? Ni?. Zadnji? se mi je v enem naselju to zgodil, sem šla pač 50 ker je pač taka omejitev in se mi je en nalimu na rit in me kr tam prehitel naravnost v škarje policajem. In? NI?! verjetno so mel "drugo nalogo". Iz rokava ti stresem kup registrskih, k si jih zapisujem in zapomnim, ker me vsako jutro izsiljujejo na cesti. In sem klicala clo na policijo, k me je en lepo razpizdil. In? NI? - polcaj je za?el mene zasliševat k enga kriminalca, pa me spraševal, ?e mam kako pričo ... Idioti! :?: :?:
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a ŽabaMatica dne Če 28 feb 2008, 11:51

Hm.. Ti samo reči kje delaš, še FBI bi raziskoval primer ;)

Hm.. Grdo, nisem si mislil da so policajti takšni..

Hm.. Pred leti so mojemu sosedu ukradli novega cliota, ko je klical policijo ga je tisti nahrulil kaj si zmišljuje da si je avto itak sam skril itd.. jaz bi samo rekel: pička svašta rodi :shock: je pa res da se to meni zgodi je ta policaj še isti dan pri poro?ilih, ker naredim pravo pizdarijo :D
Slika
Uporabniški avatar
ŽabaMatica
Častni član
Častni član

OdgovorNapisal/-a Temida dne Če 28 feb 2008, 11:54

ŽabaMatica Napisal/-a:Hm.. Ti samo reči kje delaš, še FBI bi raziskoval primer ;)

Hm.. Grdo, nisem si mislil da so policajti takšni..

Hm.. Pred leti so mojemu sosedu ukradli novega cliota, ko je klical policijo ga je tisti nahrulil kaj si zmišljuje da si je avto itak sam skril itd.. jaz bi samo rekel: pička svašta rodi :shock: je pa res da se to meni zgodi je ta policaj še isti dan pri poro?ilih, ker naredim pravo pizdarijo :D
:lol::lol: Pa je kolega povedu, da ni policaj, in da se pri njih ne igrajo takih igric kot na p.p.? :lol::lol:
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a ŽabaMatica dne Če 28 feb 2008, 12:13

Hm.. No saj pol ga je očitno resno vzel, ko se mu je za?el nazaj dret v telefon! So prišli ter naredili zapisnik, avto pa je šel kam je šel.. :shock:
Slika
Uporabniški avatar
ŽabaMatica
Častni član
Častni član

OdgovorNapisal/-a Temida dne Sr 02 apr 2008, 18:50

Poslanci so sprejeli novelo zakona o varnosti cestnega prometa. Kazni za najhujše prekrške bodo znašale tudi 1000 evrov in ve?.

http://24ur.com/novice/slovenija/trikra ... ometu.html
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a ŽabaMatica dne Sr 02 apr 2008, 18:52

Hm.. Kazni so zelo zelo visoke :D
Slika
Uporabniški avatar
ŽabaMatica
Častni član
Častni član

OdgovorNapisal/-a Temida dne So 03 maj 2008, 13:32

Kljub novemu zakonu so ceste zahtevale dve smrtni žrtvi. Samo v zadnjih dveh nočeh so policisti s seboj odpeljali 51 pijanih voznikov.

?eprav je ve?ina voznikov v prvih dneh veljavnosti sprememb zakona skoraj pretiravala s previdno vožnjo, so se torej našli tudi takšni, ki jih astronomske kazni niso prestrašile. V zadnjih dveh nočeh se jih je kar 51 treznilo na policijskih postajah. V v?erajšnji noči so v Kopru ustavili 49-letnega Italijana, ki je napihal 1,06 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, še višjo koncentracijo pa je imel rekorder prve noči veljavnosti zakona v Grosupljem. Oba bosta ostala brez vozniškega dovoljenja. Pove?anje števila gostov na policiji je posledica spremembe zakona, ki pravi, da morajo vozniki tja na streznitev, ?e napihajo ve? kot 0,52 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka (za mlade in poklicne voznike je ta meja 0,38). Prej so policisti ta ukrep izrekali le, ?e vozniki niso upoštevali prepovedi nadaljnje vožnje in so jih znova ustavili. ....

?e boste v dveh letih najmanj trikrat kaznovani za enega od hujših prekrškov ali ?e vas bodo zalotili, da ste kljub prepovedi nadaljevali vožnjo in ponovili prekršek, vam policist lahko zaseže vozilo.

Ob vozniško dovoljenje!
Policisti bodo sodniku za prekrške predlagali odvzem vašega vozniškega dovoljenja, ?e boste:
♦ prekoračili hitrost za ve? kot 50 kilometrov na uro v naselju ali 30 kilometrov na uro na območju umirjenega prometa,
♦ napihali ve? od 0,71 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka ali odklonili preizkus alkoholiziranosti,
♦ pijani povzročili prometno nesre?o,
♦ zbrali 18 ali ve? kazenskih to?k oziroma sedem, ?e ste voznik za?etnik.

http://www.zurnal24.si/V-dveh-noceh-51- ... nija/46507
Slika Slika
Uporabniški avatar
Temida
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a tyrica dne So 03 maj 2008, 13:35

7 to?k? :o :o :o ojej... me je kr strah zdej... :blackeye:
Uporabniški avatar
tyrica
Častni član
Častni član

Naslednji